Tekstil Teknolojisi Alanı - Endüstriyel Çorap Örme Dalı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANININ AMACI

Tekstil teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

27.04.2022 346

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANININ AMACI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİNİN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ

Tekstil sanayisi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri ile tekstil sanayisi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel düzenlemeler yapılmaktadır. Hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet, büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler, bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar üretmektedir.

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI ALTINDA YER ALAN DALLAR

Tekstil teknolojisi alanı altında yer alan iplik üretim teknolojisi, dokuma desinatörlüğü, dokuma operatörlüğü, dokusuz yüzeyler, endüstriyel yuvarlak örme, endüstriyel düz örme, endüstriyel çorap örme, tekstil boyacılığı, tekstil baskı ve desenciliği, tekstil apreciliği, tekstil test laborantlığı ve tekstil mekatroniği dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

*** Okulumuzda Endüstriyel Çorap Örme Dalına ait eğitim verilmektedir.

ENDÜSTRİYEL ÇORAP ÖRME DALININ AMACI

Çorap örme sektöründe faaliyet gösteren çorap örme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Tekstil teknolojisi alanında endüstriyel çorap örme mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Tekstil Teknolojisi/ Endüstriyel Çorap Örme Dalına giriş koşulları: Öğrencilerin sağlık durumu, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

Tekstil Teknolojisi/ Endüstriyel Çorap Örme Dalı programının sonunda;

1. Genel kültüre yönelik bilgi ve becerilere sahip olacaktır.

2. Ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterlikleri kazanacaktır.

3. Dala/mesleğe ait temel yeterlikleri kazanacaktır.

4. Dalın/mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olacaktır.

5. Dalın/mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanacaktır.

İSTİHDAM ALANLARI

Ülkemizde tekstil teknolojisi, ana ve yan sanayileri ile istihdam düzeyinde ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Tekstil teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Çorap fabrikaları,

2. Yuvarlak örme fabrikaları,

3. Düz örme fabrikaları,

4. Düz örme konfeksiyon atölyeleri,

5. Çözgülü örme fabrikaları,

6. Dokuma işletmeleri,

7. Dokuma kumaş tasarım büroları,

8. Dokusuz yüzey mamulleri üreten fabrikalar,

9. Tekstil fabrikaları,

10. Pamuk iplik üretimi yapan fabrikalar,

11. Yün iplik üretimi yapan fabrikalar,

12. Yapay iplik üretimi yapan fabrikalar,

13. Farklı sistemler ile üretim yapan iplik fabrikaları,

14. Tekstil test laboratuvarları,

15. Tekstil işletmesi laboratuvarları,

16. Tekstil baskı atölyeleri,

17. Tekstil baskı fabrikaları,

18. Apre (bitim işlemleri) işletmeleri,

19. Tekstil boya işletmeleri,

20. Tekstil teknolojisi test cihazları üreten ve satan firmalar

21. Tekstil mamulleri üreten ve satan firmalar vb. yerlerde çalışabilirler.

28-03-201728-03-201728-03-201728-03-201728-03-2017